Odlat för mycket gurka i år igen?
Det händer oss alla. De där små fjuttiga gurkplantorna du divit upp under våren och planterat ut när frostrisken är över; kan de verkligen ge någon skörd? Äsch, tänker du. Lika bra att plantera ut allesammans när du ändå är igång.
Någon månad senare står du där med gurka upp till naveln och fattar inte vad som hände. Och det tycks aldrig ta slut; nya gurkor bara sprutar ut från odlingarna så fort du vänder ryggen till. Hur ska du hinna äta upp allt det här innan det blir dåligt?
Som du kanske förstår nu, så tänkte jag dela med mig av några av mina bästa tips för att ta hand om vår långe gröne vän. Somliga recept känner du säkert redan till, medan andra kanske kan vara kul att testa om inte annat!
Det finns ju många olika sorters gurka men främst delar man in de vi oftast odlar i svenska trädgårdar i de sorter som är bra för fermentering och långlagring, samt de som är godare färska eller snabbt inlagda.
I den här lilla texten fokuserar jag på ”vanlig salladsgurka” (vi har vi fastnat för att odla Picolino.). Fermentering kan kanske bli ett nytt tips i framtiden, med min polska fermenterade saltgurka!
Med allt det här sagt, så kommer nu några mycket enkla men goda recept på en höft!

Asiatisk gurksallad
- Skiva slanggurka eller minigurka i ganska grova skivor och stöt dem lite med handtaget på kniven.
- Blanda japansk soja, 1-2-3-lag, sesamolja, sesamfrön och färska skivor av chili i en skål.
- Vänd ned dina gurkskivor i skålen och låt stå i kylskåp i någon timme.
- Njut som det är eller till exempelvis en grillmiddag!
Bostongurka
- Skär smala smala stavar av gurka, ca 500 gram, och hacka dem sedan till små, små tärningar.
- Gör samma sak med 1 röd paprika, och eventuellt lite chili om du är lagd åt det hållet.
- Riv 1 gul lök.
- Koka upp 1,5dl ättiksprit(12%), 1,5dl strösocker, 1tsk salt, 2 msk gula senapsfrön.
- Lägg ner gurka, paprika och lök och sjud långsamt under omrörning till önskad konsistens (ca 30 minuter)
- Häll upp i väl rengjorda och steriliserade glasburkar med lock.
- Låt svalna.
- Förvara i kylen. Godast blir det om man låter den stå i kylen några dagar innan man äter den.

Grillad saltad gurka med vispad örtig fetaostcreme och honung
- Riv skalet av en halv citron ned i en mixer och pressa ned saft från halva citronen
- Smula i ett block fetaost.
- Klicka i ca 5 matskedar grekisk yoghurt.
- Strö i en nypa salt.
- Pressa i en vitlöksklyfta
- Lägg i några blad färsk mynta.
- Mixa till en fluffig och slät creme.
- Dela smågurkor på längden, salta den köttiga sidan och grilla hastigt på hög värme.
- Lägg upp fetaostcremen på ett fat, lägg på gurkorna, ringla över en god honung och strö över ytterligare lite myntablad. Jättegott snack, förrätt eller som tillbehör på sommarbuffen!
Gurka-Mynta-Sour (en uppfiskande mocktail)
- Tärna gurka och lägg i en blender tillsammans med en generös mängd mynta
- Pressa i lime, häll i lite vatten, och lite honung i blendern och mixa tills allt är slätt.
- Sila juicen genom en finmaskig sil.
- Häll juicen i ett glas med is (här kan man också ha i lite gin om man vill), toppa med sodavatten och pynta med gurka och mynta.

Det finns förstås OÄNDLIGT mycket mer att göra av all odlad gurka, men det var lite om det hela.
/Linnea stuga 34