Senaste uppdatering: 02 december 2023 12:19 
 

Välkommen till Listuddens koloniträdgårds webbsida!
Webbsidan är föreningens ansikte utåt - och inåt!
  Här hittar du information om föreningen, dess verksamhet både idag och tidigare.

På webbsidan kan du hitta information, tips och regler. Om du är van att använda en uppslagsbok så har du inga problem att hitta den information du söker - titta in på rubriken Allmänna regler, information - så hittar du en innehållsförteckning. Under rubriken Dokument, protokoll hittar du årshandlingar och protokoll från tidigare år. Från 2005 och framåt finns ett bildgalleri där mycket av föreningens verksamhet finns dokumenterad. Bilder och berättelser för åren innan webbsidan, finns under en egen rubrik där vi samlat det vi lyckats få fram.
  

 

Staden utför rening av Flaten
     
 

Listudden är stängd för säsongen:

- Bommarna är stängda och låsta - och ska vara så, dygnet runt. Öppna tillfälligt om du behöver passera, men stäng och lås bommarna efter dig!

- Sopmoloker och matkomposter är stängda. Ta med dig dina sopor hem. Återvinningen finns kvar året runt, det är ju kommunen som ansvarar för den.

- Sommarvattnet är avstängt. Se till att din kran vid tomtgränsen är stängd. Vintervatten finns att hämta i pumparna på 3e tvärgränd och vid uthus 5.

- Torrdass finns i uthusen (utom i uthus 3). Det är ett dass per uthus och det kan finnas på dam- eller herrsidan, det är olika i olika uthus. Undvik att använda dasset för enbart urin.

- Bilar får inte långtidsparkeras på Listudden, vare sig under eller utanför säsong.

- Redan nu har det varit lite stökigt och vissa stugor har haft besök av oinbjudna. Ta hem sådant som kan locka oinbjudna att ta sig in i din stuga. Några tips om detta hittar du under Säkerhet.

- Får du inbrott i din stuga eller inbrottsförsök ska du rapportera det till styrelsen och göra en anmälan hos polisen. Detta är viktigt, så både vi och polisen kan ha koll på hur många inbrott vi har. Föreningen har statistik på antal inbrott de senaste tio åren.

- Besök gärna din stuga även under vintern, för att kolla att allt är som det ska. Ta gärna en titt på dina grannars stuga också, och berätta för dem om du sett något som kan behöva åtgärdas.

 
bilder från 20 november 2022.

 

Året lider mot sitt slut och...
..nästa säsong börjar med årsmötet i mars, då bland annat en ny styrelse ska väljas. En styrelse ska se till föreningens bästa och bland annat skapa en bra sammanhållning i föreningen. För att en koloniförening ska fungera behöver många olika funktioner skötas och styrelsen har stort ansvar för att helheten fungerar och ska givetvis aktivt och praktiskt delta i verksamheten. I en ideell förening är styrelsemöte något av en samordningsträff mellan det praktiska arbetet som ledamöterna har ansvar för. Styrelseledamöterna ska synas och delta i det praktiska arbete i föreningen. Medlemmarna, kolonisterna ska veta vilka som sitter i styrelsen, vilket jag utgår från att du gör.

Många styrelseledamöter har suttit i mer än en period. Kanske dags för lite nya ansikten i styrelsen, som kan komma med nya krafter för att få vårt Listudden att bli en ännu bättre plats. Kanske är du rätt person eller vet något som skulle vara lämplig! Prata med Bengt i stuga 243 som håller i valberedningen. I valberedningen sitter även Siw i stuga 145 och Carina i stuga 259. Passa på att ta i detta nu, innan Listudden stänger inför vintern!

Antar att du redan har koll på alla som sitter i styrelsen, annars ser du namnen här och hur länge de haft vårt förtroende. Vet du vad var och en har ansvar för och hur mycket arbete de lägger ner på föreningen? Det är väldigt olika, vissa gör oerhört mycket, troligen för mycket. Fråga gärna de som sitter i styrelsen idag vad de bidrar med och vad de har för ambitioner om de blir omvalda.

Listuddens webbsida
Per årsskiftet slutar jag som webbredaktör. Jag har varit nästan totalt fristående från styrelsen. Webbsidan är det som alla - världen runt - får veta om Listuddens koloniträdgårdsförening, eftersom man når informationen via Internet. En koloniförenings webbsida ska berätta om dess verksamhet och historia. Här ska man kunna hitta information om regler likväl som vad som är på gång.
Hälsningar webbredaktör L8
 

 

Listudden på facebook - ny informationsplats
Listudds-nytt distribueras ju ut någon gång i månaden och sätts upp på anslagstavlorna samt skickas till de kolonister som anmält sin epostadress till föreningen.

I dagarna har det kommit ett nytt forum där vi kan få aktuell information. Ibland är det ju bra att få informationen snabbt - t ex om sophämtningen falerar eller om det är fel på toaletterna, sommarvattnet... En facebook-grupp har startats, Listuddens koloniträdgårdsförening. Där kan du få direkt information om något händer som vi alla behöver få veta.

Gå gärna in och gilla och bli följare av den nya facebook-gruppen

 

Nya taxeringsvärden från 2024

Meddelande från ordförande Ewa:
Hej alla,
Många är nu upprörda över nya taxeringevärden. Vi i styrelsen har gjort vad vi kan med skriftliga protester till skattemyndigheten. Vi har också kontakt med andra föreningar och Stockholms koloni och Koloniträdgårdsförbundet i frågan. När de driver frågan bli vi flera tusen kolonister tillsammans. Vi ligger i ett värdeområde med många dyra villor och radhus och blir beskattade utifrån dessa. Taxeringen har inget med vår egen värdering av hus att göra. Vi har ju ett hembudsförfarande utan budgivning. Taxeringen kan vi tänka är 75% av det pris vi minst skulle få ge om huset såldes på fria marknaden, såsom i t ex Göteborg och Karlstad, där de kostar 1 miljon eller mer. Vi får betala skatt för det egentliga värdet, men behöver inte köpa huset så dyrt. Vi ligger i samma värdeområde som villor och radhus i vår närhet. Koloniförbundet och Stockholms koloni jobbar med frågan. Vi och de skulle vilja att kolonistugor i Stockholms hade ett eget värdeområde. Vi får se hur det går med det. Läs mer på SKs webbsida.
Hälsningar Ewa Asplund, ordförande Listudden
 

 

Parkslide och andra invasiva växter

Den invasiva växten parkslide finns på flera ställen i vårt område och föreningen för diskussion med stadsdelsnämnden hur detta bäst ska hanteras. Just nu kartlägger vi var den finns. Maila styrelsen och berätta var du sett den inom Listudden.
Om man gräver runt parksliden triggas den så att den växer och sprider sig än mer.
Därför är det bästa just nu att inte gräva upp den. Om du flyttar jord som kan innehålla parksliderötter så ska det göras i tättslutna kärl och lämnas till återvinningens fack för invasiva arter/brännbart så det går direkt till förbränning. Skölj redskap som använts och hantera vattnet så det inte blir spridning den vägen. 
Parkslide får absolut inte läggas i våra kvisthögar.
Läs mer om Parkslide under denna länk.

Det finns växter som EU ser som invasiva, främmande arter och givetvis finns det invasiva arter som inte går under beteckningen främmande. Naturvårdsverket har listat de som anses så olämpliga att de ska utrotas. Naturvårdsverket har också en lista på arter som är eller riskerar bli invasiva, men som ännu inte omfattas av några regler, exempel på dessa är blomsterlupin, parkslide, vresrot. Vi är nog många som har växter som sprider sig till andras tomter genom fröer i luften eller genom sitt rotsystem. Det kan kanske vara växter vi själva planterat in, men som sedan växt till sig mer än vad vi tänkt oss - eller ogräs som fått fäste i vår koloniträdgård.

Länk till FORs information om invasiva främmande växter

Läs mer på denna länk
 

 

Har du som medlem förslag på förändringar inom föreningen?
Undrar du över något gällande föreningen?
Som medlem har du möjlighet att påverka, få information, lämna synpunkter
och arbeta aktivt för förändringar som kan leda till förbättringar.

Skriv ner det du undrar över, har synpunkter på, tänker om hur vår förening fungerar.
Det du skrivit kan du under säsong lämna i expeditionens brevlåda eller direkt till expeditionen på dess öppettider. Om du hellre vill lämna dina tankar muntligt så kom till expeditionen under säsong på en lördag mellan kl 11 och 12.
Du kan givetvis även e-posta det du skrivit till styrelsen@listudden.se.

Ibland kan du få svar/information direkt, ibland behöver styrelsen gemensamt diskutera
igenom frågan/synpunkterna innan du kan få svar.

Du kan givetvis även skicka in en motion till årsmötet, föreningens högsta beslutande organ.
Då tas den upp för behandling på kommande årsmöte. Motioner ska vara skriftliga och inlämnade senast 30 september.
 

 


 Trädgårdsintresset är en sjukdom. Det infekterar dig. Du kommer aldrig undan.
Är du på besök, vandrar din blick över trädgården; du avbryter det viktiga cocktaildrickandet
för den oemotståndliga impulsen att dra i en ogrästuva.
 Lewis Gannit
 

 
Du är besökare nummer
Senaste uppdatering:
02 december 2023 12:19
 
Alla bilder redigerade med