Senaste uppdatering: 30 januari 2024 10:16 
 

Välkommen till Listuddens koloniträdgårds webbsida!
Webbsidan är föreningens ansikte utåt - och inåt!
  Här hittar du information om föreningen, dess verksamhet både idag och tidigare.

På webbsidan kan du hitta information, tips och regler. Om du är van att använda en uppslagsbok så har du inga problem att hitta den information du söker - titta in på rubriken Allmänna regler, information - så hittar du en innehållsförteckning. Under rubriken Dokument, protokoll hittar du årshandlingar och protokoll från tidigare år. Från 2005 och framåt finns ett bildgalleri där mycket av föreningens verksamhet finns dokumenterad. Bilder och berättelser för åren innan webbsidan, finns under en egen rubrik där vi samlat det vi lyckats få fram.

 
 

Nyhetsbrev från Stockholms Koloniträdgårdars styrelse till styrelserna i medlemsföreningarna

Skicka gärna vidare nyhetsbrevet till alla odlare i er förening! Här berättar vi om vad som är på gång under våren och året (ett år då vi firar hundraårsjubileum) och om kontakter med Stockholms stad.
 

Byt fröer med andra kolonister

Missa inte Fröruset i Husby den 2 mars. Det här är ett bra tillfälle att få tag på lite ovanliga fröer, kanske sådana som inte säljs. Föreningen Sesam, som ägnar sig åt att främja fröodling, kommer också att vara där. Läs mer!  

Hundraårsjubileum i år

För några år sedan firade Koloniträdgårdsförbundet 100-årsjubileum och nu är det vår tur. Michele Micheletti, kolonist i  Söderbrunn, har arbetat hela hösten med att sortera alla de gamla dokument, protokoll och tidningsurklipp som funnits i Kolonisternas Hus. En 100-åring ska självklart firas och i samband med det vill vi få ordning på trädgården vid Kolonisternas Hus. Om du redan nu vet att du (eller din förening) vill hjälpa till på något sätt med firande och trädgård blir vi glada om du hör av dig.  .

Halvera torven på trädgårdsmässan

Vår kampanj Halvera torven medverkar med en egen monter på Nordiska trädgårdar i Älvsjö 21-24 mars.

Montern kommer att finnas på FOR:s Rådgivningsgata, närmsta grannar blir Chiliodlarna. I montern ska vi på olika sätt visa hur man kan odla utan att använda köpt torv i odlingen.

Från kampanjen medverkar journalisten Lena Israelsson och våtmarksforskaren Amelie Lindgren (Göteborgs universitet) med föreläsningar från scenen. Fler kunniga personer kommer att möta publiken i vår monter.

Årsmöte för Stockholms Koloniträdgårdar

Under våren duggar årsmötena tätt. Stockholms koloniträdgårdars årsmöte blir den 21 april i Spånga Folkets Hus. En formell kallelse kommer men det kan vara bra att redan nu blocka den dagen i kalendern för er som ska representera era föreningar på vårt årsmöte.  

Kontakter med Stockholms stad om nya områden

I år fyller Stockholms Koloniträdgårdar som sagt 100 år och då tycker vi att en fin födelsedagspresent till stockholmarna vore minst 100 nya lotter. Det går trögt men vi ger inte upp. I slutet av 2023 kontaktade vi majoritetens gruppledare i Exploateringsnämnden (dvs. politikerna) angående förslag om nya områden i Skärholmen, ett förslag som fått kalla handen av Exploateringskontoret (dvs. tjänstepersonerna). Det har resulterat i att stadens fastighetsborgarråd har kallat oss till möte i februari. Vi vet att nya områden förmodligen kommer snubbla på finansiering igen men vi måste fortsätta försöka. I december var vi inbjudna till Runda Bordssamtal hos klimat- och miljöborgarrådet tillsammans med andra klimat- och miljöorganisationer i Stockholm. I början av januari fick vi träffa Farstas nyinrättade Klimatdelegation som är tvärpolitisk. Det blev ett roligt möte där politikerna visade stor nyfikenhet och intresse för både kolonilivet och odling. De arbetar nu vidare med sina tjänstepersoner för att hitta förslag på nya områden och vi kommer vara med i det arbetet vid behov. Frågan om nytt område i Skarpnäck har däremot lagts på is av Exploateringskontoret, delvis på grund av att det är den stadsdel som idag har flest antal lotter per invånare.   Om det program som staden ska ta fram för stadsnära odling kommer göra det lättare att navigera som ansvarig för ett koloniområde eller skapa nya odlingsmöjligheter vet vi inte än. Men vi försöker se glaset som halvfullt för det hade varit värre om odlingsfrågor inte varit på tapeten alls.  
 

 

 

Listudden är stängd för säsongen:

- Bommarna är stängda och låsta - och ska vara så, dygnet runt. Öppna tillfälligt om du behöver passera, men stäng och lås bommarna efter dig!

- Sopmoloker och matkomposter är stängda. Ta med dig dina sopor hem. Återvinningen finns kvar året runt, det är ju kommunen som ansvarar för den.

- Sommarvattnet är avstängt. Se till att din kran vid tomtgränsen är stängd. Vintervatten finns att hämta i pumparna på 3e tvärgränd och vid uthus 5.

- Torrdass finns i uthusen (utom i uthus 3). Det är ett dass per uthus och det kan finnas på dam- eller herrsidan, det är olika i olika uthus. Undvik att använda dasset för enbart urin.

- Bilar får inte långtidsparkeras på Listudden, vare sig under eller utanför säsong.

- Redan nu har det varit lite stökigt och vissa stugor har haft besök av oinbjudna. Ta hem sådant som kan locka oinbjudna att ta sig in i din stuga. Några tips om detta hittar du under Säkerhet.

- Får du inbrott i din stuga eller inbrottsförsök ska du rapportera det till styrelsen och göra en anmälan hos polisen. Detta är viktigt, så både vi och polisen kan ha koll på hur många inbrott vi har. Föreningen har statistik på antal inbrott de senaste tio åren.

- Besök gärna din stuga även under vintern, för att kolla att allt är som det ska. Ta gärna en titt på dina grannars stuga också, och berätta för dem om du sett något som kan behöva åtgärdas.

 

Staden utför rening av Flaten

 Reningen av Flaten och dess tillflöde genom Listudden har påbörjats. Det beräknas hålla på till och med april. Kan givetvis bli lite längre om det t ex blir ogynnsamma väderförhållanden. Arbetet utförs av stadens entreprenör NYAB.

En tillfällig väg skapas från kvisthögen till fotbollsplanen och ner mot ån. På fotbollsplanen kommer stora geosäckar placeras. Allt ska återställas efter avslutat arbete.

Trafik med stora fordon kommer ske till och från arbetsplatsen. Vissa vägar kommer plogas om det behövs. Trafiken kommer in vid 2as infart. Tidigare sa man Affärsvägen, men troligen åker man in Mellanvägen och tar en av tvärvägarna till Affärsvägen så snart det går. Entreprenören kommer sätta upp egna grindar och lås vid infarten, vilket innebär att vi inte kan använda samma infart som dem.
Du som har parkering längs den väg NYAB kommer använda kan du inte parkera där. Delar av stora parkeringen går inte heller att använda.  Nu när det är vinter och icke-säsong spelar det ju ingen roll och förhoppningsvis är arbetet klart när säsongen sätter igång i vår.

 

 

Parkslide och andra invasiva växter

Den invasiva växten parkslide finns på flera ställen i vårt område och föreningen för diskussion med stadsdelsnämnden hur detta bäst ska hanteras. Just nu kartlägger vi var den finns. Maila styrelsen och berätta var du sett den inom Listudden.
Om man gräver runt parksliden triggas den så att den växer och sprider sig än mer.
Därför är det bästa just nu att inte gräva upp den. Om du flyttar jord som kan innehålla parksliderötter så ska det göras i tättslutna kärl och lämnas till återvinningens fack för invasiva arter/brännbart så det går direkt till förbränning. Skölj redskap som använts och hantera vattnet så det inte blir spridning den vägen. 
Parkslide får absolut inte läggas i våra kvisthögar.
Läs mer om Parkslide under denna länk.

Det finns växter som EU ser som invasiva, främmande arter och givetvis finns det invasiva arter som inte går under beteckningen främmande. Naturvårdsverket har listat de som anses så olämpliga att de ska utrotas. Naturvårdsverket har också en lista på arter som är eller riskerar bli invasiva, men som ännu inte omfattas av några regler, exempel på dessa är blomsterlupin, parkslide, vresrot. Vi är nog många som har växter som sprider sig till andras tomter genom fröer i luften eller genom sitt rotsystem. Det kan kanske vara växter vi själva planterat in, men som sedan växt till sig mer än vad vi tänkt oss - eller ogräs som fått fäste i vår koloniträdgård.

Länk till FORs information om invasiva främmande växter

Läs mer på denna länk
 

 

Har du som medlem förslag på förändringar inom föreningen?
Undrar du över något gällande föreningen?
Som medlem har du möjlighet att påverka, få information, lämna synpunkter
och arbeta aktivt för förändringar som kan leda till förbättringar.

Skriv ner det du undrar över, har synpunkter på, tänker om hur vår förening fungerar.
Det du skrivit kan du under säsong lämna i expeditionens brevlåda eller direkt till expeditionen på dess öppettider. Om du hellre vill lämna dina tankar muntligt så kom till expeditionen under säsong på en lördag mellan kl 11 och 12.
Du kan givetvis även e-posta det du skrivit till styrelsen@listudden.se.

Ibland kan du få svar/information direkt, ibland behöver styrelsen gemensamt diskutera
igenom frågan/synpunkterna innan du kan få svar.

Du kan givetvis även skicka in en motion till årsmötet, föreningens högsta beslutande organ.
Då tas den upp för behandling på kommande årsmöte. Motioner ska vara skriftliga och inlämnade senast 30 september.

 
Du är besökare nummer
Senaste uppdatering:
30 januari 2024 10:16
Alla bilder redigerade med